Skip to the content

Breuss Massage voor Paarden bij een pijnlijke rug of rugklachten

Wat te doen als jouw paard telkens niet lekker loopt of zijn rug vastzet?

Dat is erg lastig en vaak een terugkerend probleem. Je paard loopt het liefst met een buiging, is moeilijk recht te rijden, of je merkt dat net die ene wervel een klein beetje scheef lijkt te liggen in de ruggenwervel ten opzichte van de andere wervels.

Hoe kan dat nou? De rug is een complex verhaal. Vanaf het borstbeen lopen er 24 ruggenwervels tot aan het heiligbeen (Sacrum of SI gewricht genoemd). Als wij een paard trainen aan de longe of onder het zadel dan komt er een ander soort druk op de wervelkolom dan dat dat in de natuur zou gebeuren. Het paard is van nature zo ontwikkeld dat het meer op de voorhand loopt, het paard verplaatst hierbij het meeste gewicht op de voorbenen en borst in plaats van de achterbenen en de heupen (achterhand). En als wij dan gaan rijden, komt er nog eens 50-90 kg erbij op diezelfde voorhand, immers, wij zitten vlak achter de schoft en niet in de buurt van het heiligbeen.

Je begrijpt dus, dat dit een flinke prestatie vraagt van onze paarden. En als je paard dan per ongeluk verkeerd heeft gerold en hierdoor een klein beetje spierpijn heeft of een verhoogde spanning op de spieren (spiertonus), kan dit de balans in de wervelkolom verstoren.

Hoe kan er disbalans in de wervelkolom komen?

De wervels hebben op beide zijkanten altijd een dwarsuitsteeksel en een facetgewricht. Bovenop de wervel bevindt zich het doornuitsteeksel (Dorn). Het doornuitsteeksel is altijd heel goed te zien bij het schoft, als je goed voelt kun je ze ook 1 voor 1 goed voelen (palperen).
De wervelkolom heeft tussenwervelschijven (kraakbeen tussen de wervels). De tussenwervelschijven zorgen dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet kunnen raken.
De wervelkolom heeft steun nodig van spieren, ligamenten, pezen, bindweefsel en andere weefsels, want anders valt een paard in elkaar. En zodra er een verlaagde of verhoogde spiertonus is, kan dit een druk of ‘trek’ uitoefenen op individuele wervels of op de gehele wervelkolom. Soms kan dit gebeuren met rollen, spelen, bokken, opstaan, hangen aan het halster, te nauw of te lang zadel, of door incorrecte beweging onder het zadel. Druk of trek op de wervelkolom kan voor het paard erg vervelend en soms erg pijnlijk zijn.
Anatomie van de wervelkolom › Kenniscentrum Neurologie Slingeland ZiekenhuisSymptomen pijnlijke rug:

-Het bit aan 1 kant vastpakken
-Met aandraven een extra hupje maken
-Moeilijk aan galopperen
-Snel uit de galop vallen
-Voorkeur om scheef te lopen (Net als een banaan)
-Bij het poetsen van de rug, de rug wegdrukken, zuur kijken, oren in de nek
-Overkruist galopperen
-Bokken
-Steigeren
-Verzet
-Slecht over de rug willen lopen
-Een niet gelijk voelende wervelkolom (het lijkt alsof er iets uitsteekt op de rug)

De (Dorn-)Breuss massage is een doeltreffende en zachte techniek die ontspanning in de rug brengt.
De massage, ontwikkeld door Rudolf Breuss, wordt rustig en zacht uitgevoerd, waardoor het niet pijnlijk is voor het paard. De massage is gericht op de ontspanning van de weefsels rondom de wervelkolom zodat er meer ‘ruimte’ lijkt te komen in de rug en de overtallige druk verdwijnt.
Er ontstaat meer voelbare ontspanning op en rondom de wervelkolom en het paard gaat weer fijner lopen.  

You can't change the world for all the horses.
But for that one horse you can change the world!

Klaske Roskam

Roskam equi-services

Stiens, Nederland

KvK 70519447

Tel. 06-13545453

Email. info@roskamequiservices.com

Cursus aanbod

Wil je zelf meer leren over voeding of de behandelingen die ik geef? Hou de cursusdata in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!