Skip to the content

Cranio Sacraal Therapie

Het craniosacraal systeem is een automatisch geregeld systeem in ons lichaam en dat van onze paarden. Het craniosacraal systeem bestaat uit bottige structuren van de schedel (Cranium), het heiligbeen (Sacrum), hersen- en ruggenmergvliezen (Dura). De dura maakt deel uit van het grotere geheel van bindweefsel, hersen- en ruggenmergvliezen (waarin het centrale zenuwstelsel in ligt met hersenvocht). Alle organen, botten, spieren, zenuwen zijn verbonden met bindweefsel. Ook heeft elk weefsel zijn eigen trilling, dat klinkt gek, omdat het iets is wat wij niet kunnen zien.

Albert Einstein heeft dit wetenschappelijk onderbouwd en noemde dit de quantum fysica. Alles bestaat uit trilling. Zoals bijvoorbeeld een geluid via de radio kunnen wij niet zien, maar wel horen. Net zoals wij praten, wij zien elkaars lippen bewegen, maar wij zien niet de woorden letterlijk door de lucht vliegen. Geluid is ook veranderbaar in hoogte en tonen, dit noemen wij frequentie. Zo hebben de mannen vaak een lager frequentiegeluid dan vrouwen bij het spreken. Zo is het lichaam ook opgebouwd. Bindweefsel, botten, organen, bloed- en lymfevaten, ieder met zijn eigen frequentie.

Als 1 van de weefsels wordt verstoord door trauma (stoten, operatie, ziekte en stress) dan kan het lichaam dit vaak zelf oplossen en herstellen. Het lichaam gebruikt zijn eigen zelfherstellend vermogen en quantum fysica om dit te doen. Soms kan het lichaam dit niet zelf meer oplossen en is er een verstoring op het cranio sacrale niveau. Het kan zijn dat schedelnaden zijn veranderd in de verbinding wat nadelige effecten heeft op het stromen van het liquor (hersenvocht). Of er is een blokkade ontstaan op het achterhoofdsbeen, waardoor de signalen vanuit het hoofd niet goed meer af kunnen vloeien vanaf het hoofd door de dura.

Op die momenten heeft het lichaam een zetje nodig van buitenaf en is het handig om cranio sacraal therapie in te zetten om het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer te activeren. Bij een cranio sacraal behandeling leg ik mijn handen op de botstructuren die aandacht nodig zijn. Van daaruit stuur ik trillingen op de juiste frequentie het lichaam in. Alle botten en botstructuren zijn verbonden met onderliggende weefsels en soms ook met weefsels die verderop in het lichaam zijn. Zoals het kaakgewricht (TMJ) letterlijk in verbinding staat met het bekken van het paard bijvoorbeeld. In de praktijk zie je dit vaak terug als een paard een probleem met het gebit heeft en na een tandartsbezoek ineens veel beter gaat lopen. Dit komt dus door die 1-op-1 verbinding.

Indicaties waarbij cranio sacraal kan helpen:

-preventief

-rugklachten

-Hanetred

-problemen met de achterhand

-kort in de passen

-gedragsproblemen

-kaakproblemen (TMD)

-PPID (Cushing)

-stress

-trauma

-headshaking

-hoofd kantelen

-slechte conditie

-slecht immuunsysteem

-hormoonproblemen

-luchtwegklachten

 


Hoe ontstond Cranio Sacraal Therapie?

Vanuit de osteopathie werd in de 20e eeuw door Dr. William Sutherland ontdekt dat de beenderen in de schedel verbonden zijn met het heiligbeen door middel van de ‘core link’. Deze bestaat uit het heiligbeen, het vlies rondom het ruggenmerg, de wervelkolom en de schedel. Het cranio sacrale systeem pompt zelf het ruggenmergvocht rond en regelt de hersenvochtcirculatie, de eigen beweeglijkheid van de schedel, heiligbeen en wervelkolom. Naast de core link wordt er ook ingewerkt op de hypofyse, een belangrijk deel van de hersenen die de hormoonhuishouding in een lichaam reguleert. Van elke factor die dit proces positief of negatief beïnvloed wordt de informatie opgeslagen in de cellen en dit kan een verstoring teweegbrengen. Die verstoring kan later omgevormd worden tot een blokkade op celniveau, hierdoor kan het cranio sacrale vocht niet meer vrij bewegen door het lichaam en kunnen de juiste bouw- en afvalstoffen niet meer op de plek van de blokkades komen.

Door cranio sacraal te behandelen wordt het cranio sacraal ritme gevoeld en de uitwisseling van hersenvocht en ander weefselvocht vanuit de fascia gestimuleerd. Hierdoor worden de blokkades opgeheven en kunnen afvalstoffen afgevoerd en nieuw zuurstof aangevoerd worden aan het hersenvocht. Doordat het cranio sacrale systeem het beste werkt op de para-sympaticus van het autonome zenuwstelsel kan het paard soms ineens in zichzelf keren en kan er herstel plaatsvinden. Terwijl het lichaam hersteld naar de originele variant van het lichaam voordat de cellen anders geprogrammeerd waren, kunnen er veranderingen plaatsvinden in de naadverbindingen van de schedel, spierspanning, aansturingen van de hersenen, werking van de darmen en verbeteren van zenuwverbindingen.

Vanuit de cranio sacraal therapie wordt het paard dan ook gezien als 1 geheel die bestaat uit meerdere fysieke, mentale en emotionele lagen die bewust en onbewust met elkaar verbonden zijn.

You can't change the world for all the horses.
But for that one horse you can change the world!

Klaske Roskam

Roskam equi-services

Stiens, Nederland

KvK 70519447

Tel. 06-13545453

Email. info@roskamequiservices.com

Cursus aanbod

Wil je zelf meer leren over voeding of de behandelingen die ik geef? Hou de cursusdata in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!