Skip to the content

Cranio sacraal therapie

Vanuit de osteopathie werd in de 20e eeuw door Dr. William Sutherland ontdekt dat de beenderen in de schedel verbonden zijn met het heiligbeen door middel van de ‘core link’. Deze bestaat uit het heiligbeen, het vlies rondom het ruggenmerg, de wervelkolom en de schedel. Het cranio sacrale systeem pompt zelf het ruggenmergvocht rond en regelt de hersenvochtcirculatie, de eigen beweeglijkheid van de schedel, heiligbeen en wervelkolom. Naast de core link wordt er ook ingewerkt op de hypofyse, een belangrijk deel van de hersenen die de hormoonhuishouding in een lichaam reguleert. Van elke factor die dit proces positief of negatief beïnvloed wordt de informatie opgeslagen in de cellen en dit kan een verstoring teweegbrengen. Die verstoring kan later omgevormd worden tot een blokkade op celniveau, hierdoor kan het cranio sacrale vocht niet meer vrij bewegen door het lichaam en kunnen de juiste bouw- en afvalstoffen niet meer op de plek van de blokkades komen.

Door cranio sacraal te behandelen wordt het cranio sacraal ritme gevoeld en de uitwisseling van hersenvocht en ander weefselvocht vanuit de fascia gestimuleerd. Hierdoor worden de blokkades opgeheven en kunnen afvalstoffen afgevoerd en nieuw zuurstof aangevoerd worden aan het hersenvocht. Doordat het cranio sacrale systeem het beste werkt op de para-sympaticus van het autonome zenuwstelsel kan het paard soms ineens in zichzelf keren en kan er herstel plaatsvinden. Terwijl het lichaam hersteld naar de originele variant van het lichaam voordat de cellen anders geprogrammeerd waren, kunnen er veranderingen plaatsvinden in de naadverbindingen van de schedel, spierspanning, aansturingen van de hersenen, werking van de darmen en verbeteren van zenuwverbindingen.

Vanuit de cranio sacraal therapie wordt het paard dan ook gezien als 1 geheel die bestaat uit meerdere fysieke, mentale en emotionele lagen die bewust en onbewust met elkaar verbonden zijn.

Hoe gaat de behandeling?

Tijdens de behandeling wordt er door middel van diverse hands-on technieken gericht gewerkt op verschillende lagen. Ik noem het altijd als een ui die je laag voor laag afpelt. Afhankelijk van de klacht kun je soms sneller en soms trager afpellen. Bij cranio sacraal wordt er niet op het lichaam gemanipuleerd, maar wordt er sturing gegeven aan het cranio sacraal ritme. Het lichaam regelt dan zelf waar het weefsel- en hersenvocht zijn werk moet gaan doen en kan nog een paar dagen nawerken. Hierdoor is het vaak raadzaam om een paar dagen na behandeling niet te rijden afhankelijk van de reactie tijdens en na de behandeling. Beweging en vooral natuurlijke beweging is altijd goed na behandeling.

Indicaties waarbij cranio sacraal kan helpen:

-preventief

-rugklachten

-Hanetred

-problemen met de achterhand

-kort in de passen

-gedragsproblemen

-kaakproblemen (TMD)

-PPID (Cushing)

-stress

-trauma

-headshaking

-hoofd kantelen

-slechte conditie

-slecht immuunsysteem

-hormoonproblemen

-luchtwegklachten

 

You can't change the world for all the horses.
But for that one horse you can change the world!

Klaske Roskam

Roskam equi-services

Franeker, Nederland

KvK 70519447

Tel. 06-13545453

Email. info@roskamequiservices.com

Cursus aanbod

Wil je zelf meer leren over voeding of de behandelingen die ik geef? Hou de cursusdata in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!