Skip to the content

Lezing passieve fysio

PASSIEVE FYSIO

"Daar waar het paard de meeste tijd doorbrengt valt de meeste winst te behalen." (Jessica Krul)

Passieve fysio
Wat is het? Hoe pas ik het toe? En nog belangrijker waarom?
Dat zullen we met jullie delen tijdens deze lezing.

Met ‘Dialoog tussen Mens en Paard’ gaan we elke keer weer terug naar de basis.
Waar komt het paard vandaan? Wat is zijn blauwdruk? En wat zijn de behoeftes van een paard?

Vervolgens gaan we kijken wat de verschillen zijn tussen de primitieve (oer) paarden en ons huidige gedomesticeerde paard? Zijn er verschillen? Zo ja wat voor een invloed hebben die op ons huidige paard?

En nog belangrijker welke gevolgen heeft huisvesting en fokkerij op ons paard?
Op het moment dat Sharon May-Davis voet op Nederlandse bodem zette en onze Konik paarden bezocht bij Slot Loevestein hebben ze haar niet meer losgelaten. Zulke symmetrische paarden had ze nog niet eerder gezien.
Ze hebben eigenschappen die we maar al te graag in ons huidige paard terug zouden willen zien. Sharon is gaan kijken hoe deze en andere in het wild levende paarden leven. Door onderzoek te doen, de paarden te observeren hebben ze ons een schat aan informatie gegeven.
Informatie waar we ons huidige paard enorm kunnen ondersteunen, fysiek en mentaal.
Zowel preventief als in revalidatie.
Veel paarden worden (nog) onnatuurlijk gehouden en wij, de mens selecteren paarden voor de fokkerij op bepaalde eigenschappen, eigenschappen die niet altijd in het belang van het paard zelf zijn.
Deze factoren hebben grote invloed op hoe het paard zich ontwikkeld.

Onze traditionele training methodes zijn over het algemeen bedoeld om de grotere spieren te trainen in hun reactie en power om over hindernissen heen te springen, hard te galopperen (racing) of voor het uitvoeren van indrukwekkende dressuur bewegingen.
Er zijn dieperliggende spieren, de zogenaamde cybernetic muscles, ook wel houding- en balansspieren genoemd, die zelfs in hoogopgeleide paarden zwak en onderontwikkeld kunnen zijn.

Passieve fysio gaat over management, hoe je de houdingsspieren traint, zonder te ‘trainen’. Hun conditie is namelijk net zo belangrijk voor goede beweging als de grotere spieren aan de buitenkant.

Tijdens de lezing krijg je achtergrondinformatie over hoe het ontstaan is, delen we wetenschappelijk onderzoek, krijg je antwoord op, waarom het voor ons huidige paard zo belangrijk is en je krijgt tools waarmee je aan de slag kunt.
Passieve fysio sluit geen training of specialist uit, maar kan enorm bijdragen aan behandelingen, trainingen, op zowel fysiek en mentaal gebied.

Deze lezing is voor iedereen die ook maar iets met paarden te maken heeft, van ruiter tot specialist!

Deze lezing wordt gegeven door Tamara Dorresteijn van Equine Solutions en sinds 2017 nauw betrokken als teamlid bij Equine Studies en als trainer bij Dialoog tussen mens en paard.

Locatie: Manege de Waadhoeke
Inloop vanaf 19:00 uur
Kosten: €25
Inclusief een kopje koffie/thee met wat lekkers :)

Opgave via: info@roskamequiservices.com

You can't change the world for all the horses.
But for that one horse you can change the world!

Klaske Roskam

Roskam equi-services

Franeker, Nederland

KvK 70519447

Tel. 06-13545453

Email. info@roskamequiservices.com

Cursus aanbod

Wil je zelf meer leren over voeding of de behandelingen die ik geef? Hou de cursusdata in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!