Voeding
Je hoort weleens de zin ‘je bent wat je eet’ in de humane wereld. En je kunt dit één op één vertalen naar de paardenvoeding. Een paard voelt en gedraagt zich naar wat het gevoerd krijgt.
Goede voeding is bepalend voor de gezondheid, prestatie, levensduur en het welzijn van je paard. Door kwalitatief goed voer aan te bieden aan je paard zal het in optimale conditie verkeren. Door goed te voeren kunnen vaak vele kwaaltjes en ziekten voorkomen worden of verminderd worden zoals PPID, hoefbevangenheid, oedeemgevoeligheid, insulineresistentie, maandagziekte, blessuregevoeligheid en hart-, lever- en nieraandoeningen.
Ondanks dat de paarden ver voor het Christus tijdperk zijn gedomesticeerd is hun maagdarmstelsel weinig mee-geëvolueerd. Dus het maagdarmstelsel van een paard bestaat al ruim 3000 jaar uit een kleine maag, niet al te lange dunne darm, een enorme blinde darm en een flinke dikke darm. Deze vorm verraad de functie van het maagdarmstelsel: de vertering vindt achterin de darmen plaats en de maag kan maar weinig opslaan. Bij wilde paarden zie je nog steeds dat zij meer dan 16 uren per dag eten en rondtrekken over de vlaktes. Doordat ze niet op één en dezelfde plek staan te grazen krijgen ze een variatie aan voedingsstoffen binnen, zodat ze zelden een tekort aan essentiële nutriënten opdoen.
Doordat de paarden nog steeds hetzelfde maagdarmkanaal hebben en wij als mensen niet altijd natuureigen producten voeren kan dit weleens problemen opleveren. Een paard dat veel verzuurt kan mogelijk een te suikerrijk dieet hebben. En een paard dat vaak blessures heeft kan tekorten hebben in de essentiële nutriënten. Essentiële nutriënten zijn voedingsstoffen die een paard zelf niet aan kan maken en via voeding moet binnenkrijgen.
En wat is nu goede voeding? Dat is per individueel paard verschillend. Er moet rekening gehouden worden met de huidige voergift, training en kwaliteit van de voeding. Om er zeker van te zijn of het huidige ruwvoer goed is voor je paard kun je een ruwvoer analyse laten doen bij bijvoorbeeld: www.blg.agroxpertus.nl. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een onpartijdige partij, zodat je altijd een eerlijk en compleet beeld hebt zonder commerciële verkoop.
Snelle check
Voor een snelle check of je goed op weg bent met het huidige dieet voor je paard kun je gebruik maken van een voedingsadvies op afstand die je per mail ontvangt.
Volledig voedingsadvies
Wil je een volledig voedingsadvies omdat je paard telkens niet fit is, lichamelijke klachten vertoond of gewoon omdat je het fijn vindt om te weten? Dan kunnen we een afspraak maken zodat ik op de locatie het hele plaatje (voeding, training, klacht etc.) in kaart kan brengen. Hierdoor kan ik heel specifiek een advies uitbrengen wat naderhand via de mail wordt toegestuurd.