Skip to the content

Blog over een bijzonder paard:

In mijn kennismaking op deze website vertel ik dat er meerdere paarden op mijn pad zijn gekomen waardoor ik veel heb geleerd. Toevallig is er sinds vorig jaar een nieuw paard bij gekomen die mij elke keer weer heel veel laat ervaren en leren. Dit paard in kwestie is op mijn pad gekomen omdat het een paard is met zware staart- en maaneczeem. Hij heeft het zo erg dat hij vorig jaar rondom de schoft, manenkam en de staartwortel helemaal een kapotte huid had en veel haar eraf was geschuurd.

In de zomer van 2017 werd ik door zijn eigenaresse gevraagd om hem eens met manuele lymfedrainage te behandelen. Uiteraard wou ik dat wel, dus een afspraak was zo gemaakt. Toen ik dit paard de eerste keer zag schrok ik wel van de gradatie van zijn eczeem (het paard staat in Leeuwarden, dus daar hebben de paarden vaak nooit zo erg eczeem als in het bosrijke gebied in Friesland).

Hij stond daar met zijn eigenaresse in een kampje te wachten op mij. Hij keek me argwanend aan en ik bleef staan en wachten.. hij maakte kennis met mij en ik met hem. Hij reageerde nogal schrikkerig en was constant klaar om te vluchten. De eigenaresse en ik dachten dat het kwam dat hij bang was dat ik hem misschien ook pijn zou doen, het paard was inmiddels ook in behandeling bij een acupuncturist. Met dit gegeven in mijn achterhoofd benaderde ik hem rustig en wachtte op hem totdat hij er klaar voor was zodat ik hem aan kon raken. Toen ik dat eenmaal mocht opende ik door middel van lymfedrainage zijn eerste ‘afvoer’….   MIS! MIS! MIS!  Hij gaf zo’n heftige reactie dat ik niet eens verder mocht behandelen. Om hem wel even een extra boost te geven heb ik ook de ‘afvoer’ aan de andere kant open gezet. Maar dat was ook weer dat..  dat was genoeg voor dit paard. We hebben hem weer in de wei bij zijn vriendjes gezet en dat was dat…  omdat ik nog maar net begonnen was en nog nooit zo’n reactie had gezien wist ik ook niet wat ik ervan kon verwachten en liet het resultaat in het midden.

Twee weken later kreeg ik een berichtje van de eigenaresse dat de wondjes langzaamaan dicht begonnen te gaan!! Hoera hoera! Blijkbaar had het paard dit hard nodig gehad en is er veel rotzooi via de afvoerputjes opgeruimd. In de winter van 2017-2018 zocht ik een eczeempaard om een case over te schrijven en alhoewel dit paard toen geen open plekken meer vertoonde was het wel een heel leerzaam paard. Bij de eerste behandeling moest ik eerst een lange poos wachten totdat ik hem aan mocht raken en ik mocht amper wat doen en dat was prima..  alles gaat op zijn tijd en pas als hij er klaar voor is kan ik een volgende stap nemen.

De tweede behandeling was hij al sneller op zijn gemak, dus ik ging een stapje verder in de behandeling. Hij vond dit moeilijk en verstijfde ineens. Ik ging met hem in gesprek en vroeg hem om zich door mij te laten leiden en na een paar slikken was dit oké. We waren weer een stap verder met hem!! De keer daarop kon ik veel makkelijker de voorgaande stappen herhalen en meerdere ‘afvoerputjes’ openen. Hij werd steeds makkelijker en bij de laatste lymfedrainage behandeling zijn we nog een stap verder gegaan en hij bleef deze hele behandeling lekker ontspannen en vertrouwde me eindelijk dat ik niet over zijn grenzen zou gaan.

Na deze vier behandeling in de winter kreeg ik als reactie van de eigenaresse dat dit paard over het algemeen veel relaxeter was geworden. Voorheen was hij heel snel in paniek en wilde vaak en snel vluchten van dingen/objecten/mensen als hij zich even niet veilig voelde. En nu was het minder..  de scherpe randjes waren er wat van af. Wat een fijn bericht!

Nu zijn we ruim 3 maand verder en het is nog niet eens zomer en de eigenaresse nam weer contact op met mij. Zijn eczeem is nu al in erge mate terug! Of ik hem weer even met lymfedrainage wilde behandelen..?  Tuurlijk wil ik dat wel..  echter is de vraag die bij mij opkomt.. klopt dat wel? Hoe kan het dat een paard die onlangs nog meerdere lymfedrainage behandelingen heeft gehad, nu zo snel en vroeg in het seizoen al zo’n uitbarsting van staart- en maaneczeem vertonen..? Dat klopt niet!

De voeding is goed (in overleg met mij hadden we dit paard al in de juiste voedingsstoffen gezet), het jonge paard dat veel onrust op stal veroorzaakte was ook weg, hij wordt meerdere malen per week mentaal en fysiek uitgedaagd in de training en hij staat altijd gezellig met een oude merrie..  dus van externe stress factoren is geen sprake..  maar wat is dan wel de oorzaak van het triggeren van de staart- en maaneczeem? De oorzaak van de oorzaak zeg maar..

Ik ging alle opties rationeel bij langs en daarna ging ik alles op gevoel bedenken…  ik kon maar 1 ding bedenken: Hij kon weleens stress hebben van het feit dat hij ruim 10 jaar geleden een bekkenbreuk heeft opgelopen en dat er nog altijd een blokkade in zijn lijf zit waardoor hij niet het gevoel heeft dat hij op tijd weg kan komen als er gevaar dreigt. Dit kan resulteren in een enorme stressdruk en verhoogd cortisol gehalte in zijn lijf wat de algehele homeostase verstoord waardoor de staart- en maaneczeem uiteraard kan floreren.

Op basis van logica, verbanden leggen en mijn gevoel volgen ging ik overleg met de eigenaresse en daaruit volgde dat ik eerst dit paard maar eens met cranio sacraal moest gaan behandelen. En uit alleen al de anamnese bleek dat dit de juiste keuze was! Hij reageerde gewoon niet met zijn ogen bij een reflex test, wat duidt op een niet kloppende reactie en een slechte doorstroming op dat gebied van de schedel. Verder stond hij enorm scheef in zijn bekken en was zijn hoofd ontzettend asymmetrisch.

Omdat hij me herkende van de lymfedrainage behandelingen liet hij heel makkelijk toe dat ik hem aanraakte en onderzocht. Hij begon me zelfs vanuit zichzelf te kriebelen..  en het komende uur werd onze connectie alleen maar sterker..  Ik begon zoals standaard bij het openen van het heiligbeen en de eerste energie en shitload kwam er al uit (sorry voor het taalgebruik). Ik moest bijna huilen van alle heftige dingen die ik voelde door hem. Dat wat ik normaal nooit doe bij het openen van het heiligbeen is dat ik dit in etappes moest doen. Het was te heftig voor mij om dit in één keer te kunnen doen. Na het openen van het heiligbeen ging ik verder naar de voorkant werken en uiteraard op het hoofd. Daar kwamen heel veel reacties op en telkens weer kroop het paard me aan..  het voelde zo fijn en zo ontspannen ondanks dat zijn lijf heel hard aan het werk was! Hij begon me te kriebelen en liet telkens zijn hoofd in mijn handen zakken..  wat een intense momenten en wat voelde alles zo goed..  ik voelde onder mijn handen hoe zijn lichaam veranderde, hoe spierspanningen loslieten en hoeveel meer lucht hij binnenkreeg..  Het was een hele gave sessie!

En dan te bedenken dat hij 5 sessies ervoor mij helemaal en totaal niet durfde te vertrouwen en hij om het minste of geringste in de stress schoot…  Dit was zo’n enorm cadeautje voor mij! (cadeautje van 600 kg :P ). Een bijzonder paard met een bijzonder verhaal en met bijzondere cadeautje voor mij :D

Volgende week ga ik dit paard alsnog met Lymfedrainage behandelen om de afvalstoffen beter op te ruimen en daarna gaan we zien hoe snel dit paard op mag knappen!!

Bedankt lief paard voor je wijze lessen en cadeautjes en dit verhaal wordt uiteraard vervolgd! :D

comments powered by Disqus

You can't change the world for all the horses.
But for that one horse you can change the world!

Klaske Roskam

Roskam equi-services

Stiens, Nederland

KvK 70519447

Tel. 06-13545453

Email. info@roskamequiservices.com

Cursus aanbod

Wil je zelf meer leren over voeding of de behandelingen die ik geef? Hou de cursusdata in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!