Skip to the content

Elektrolyten

Geschreven door: K. Roskam, 2020.

Elektrolyten zijn belangrijk in de zomer:

Het wordt weer warm weer de komende periode en dit betekend dat de paarden weer meer gaan zweten, ook tijdens de training. Vochtverlies (zweten) betekend ook een verlies aan belangrijke voedingsstoffen in de zouthuishouding. Voeding en vocht- en elektrolytenbalans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door inname, spijsvertering, opname en intermediair metabolisme. Bij een tekort aan elektrolyten wordt de kans op ziekte van het paard verhoogd.

De temperatuurregeling van het paard wordt voornamelijk geregeld door de vacht en huid. Vandaar dat de huid ook vaak wel als grootste orgaan wordt aangeduid. In de winter zorgt de huid voor meer aanmaak van dikkere en langere haren. De haren beschermen het paard tegen de kou. En in de zomer is de vacht aanzienlijk veel korter en dunner. Echter kan de zomervacht onvoldoende beschermen tegen oververhitting bij langdurige blootstelling aan hitte en/of zonlicht in combinatie met hoge temperaturen.

Bij hoge temperaturen kan een paard tot 35 liter water (zweet) verliezen tijdens één rit. Samen met het zweet gaan ook de elektrolyten mee naar buiten. Hierdoor verliest het paard zijn elektrolyten, waardoor er kans is op verstoringen in de vochthuishouding in het lichaam. Welke verandering van de pH-waarde van het bloed teweeg kan brengen. Normaal gesproken kan deze pH-waarde wel wat hebben en mag de pH-waarde een klein beetje fluctueren, maar bij groot verlies van elektrolyten verandert de pH-waarde te veel in een te korte tijd en dit kan het lichaam zelf niet zo snel meer in balans brengen. Hierdoor kunnen er stofwisselingsstoornissen optreden en zichtbaar worden door spiertrillingen, spierkrampen en nierfalen.

Het lichaam heeft kalium nodig om de nieren te laten functioneren, reguleert hartcontracties en ondersteund spierfuncties. Natrium zorgt voor de vochthuishouding in het lichaam, trekt vocht aan en helpt bij zenuwsignalering, Calcium is nodig voor spiercontracties, bloedstolling, celdeling en zenuwsignalering. En magnesium is noodzakelijk voor de contractie van spieren, hanteren van hartritme, verminderen van stress, ondersteunend aan spijsvertering en het stabiliseren van de proteïne-vochtbalans.

Erg kenmerkend voor een prestatie-gerelateerd elektrolyttekort is het symptoom dat het paard weigert om te drinken. Indien een paard meer water gaat drinken weet het paard dat dit vocht het toch al verstoorde elektrolytenbalans nog verder verstoord wordt. Hierdoor ligt ernstige uitdroging op de loer als men niet tijdig opmerkt dat het paard weigert te drinken.

Biologische elektrolyten zijn van groot belang voor bijna alle processen tijdens fysieke inspanning. Hetzelfde geldt voor de communicatie en signaaloverdracht tussen zenuw- en spiercellen. Biologische elektrolyten leveren echter geen energie in de conventionele zin, zoals bijvoorbeeld suiker. Hoewel het lichaam een kleine hoeveelheid dextrose nodig heeft om de zouten goed te metaboliseren, mag glucose niet het belangrijkste ingrediënt zijn in een product dat de elektrolytenbalans van het paard in evenwicht brengt. Vooral niet voor paarden met stofwisselingsziekten zoals EMS of hoefbevangenheid.

Het lichaam heeft, vooral bij grote inspanning en hitte, een snelle beschikbaarheid van elektrolyten en voedingsstoffen nodig. Voedingssupplementen in korrelvorm vereisen een langere duur van het splijtingsproces en de spijsvertering in het maagdarmkanaal totdat ze beschikbaar zijn voor het systeem. Elektrolyten als oplossing in een vloeistof worden veel sneller verteerd en kunnen direct door het organisme worden gebruikt. Dit is een groot voordeel wanneer het lichaam van het paard dringend elektrolyten nodig heeft.

 

Tips voor een stabiele elektrolytenbalans:

  • Stel uw paard niet gedurende een lange periode onbeschermd bloot aan sterke hitte en zon!
  • Controleer en observeer het drinkgedrag van uw paard, vooral na intensieve belasting en hitte!
  • Let er bij het toedienen van elektrolyten op dat het product een geringe hoeveelheid suiker of dextrose bevat!
  • Gebruik elektrolyten in vloeibare vorm voor een betere voeding en vertering! (Deze kunnen ook na het paardrijden direct in de mond worden toegediend.)

 

De Ewalia Elektrolyten helpt om de elektrolytbehoefte in evenwicht te brengen.

Het feit dat elektrolyten in de zomer erg belangrijk zijn, is voor ons als paardeneigenaren al vele jaren bekend. Paarden, of het nu sportpaarden of vrijetijdspartners zijn, zweten veel in de warme zomermaanden, ook al bewegen zij zich niet. Dit belast de elektrolytenbalans aanzienlijk. Wij zijn overtuigd van de vloeibare vorm van de elektrolyt, omdat het direct na de training of rit met een spuit in de mond van het paard kan worden toegediend.

De elektrolyt van Ewalia is bijzonder geschikt voor het in evenwicht brengen van de elektrolytbehoefte en het verlies van vitale stoffen bij hoge temperaturen, na inspanning, zware training, wedstrijd, na de geboorte van een veulen of zelfs diarree. Het stimuleert de regeneratie door een gerichte toevoer van voedingsstoffen. Dit helpt om de prestaties, fitheid en uithoudingsvermogen van het paard te behouden en te verbeteren.

Een dagelijkse dosis van 40 - 80 ml (500 kg paard), regenereert het totale verlies van chloride, natrium, kalium en magnesium in het organisme. De samenstelling van onze vloeibare elektrolyt is water, natriumchloride, magnesiumchloride, kaliumchloride en een minimale hoeveelheid dextrose.

 

Koop de Ewalia elektrolyten hier!

 

 

 

Bronnen:

  • Allison, S. 2004. Fluid, electrolytes and nutrition. Clinical medicine, London. Nov 1; 4(6): 573–578.
  • Ewalia, 2020. Ewalia Magic tips. Een stabiele elektrolytenbalans is zeer belangrijk in warme zomermaanden.
  • Hendriks, H. 2017. Wat zijn elektrolyten en waarom zijn deze essentieel tijdens het sporten?
  • Henkin SD. Sehl PL. Meyer F. 2010. Sweat rate and electrolyte concentration in swimmers, runners and nonathletes. International Journal of Sports Physiology and Performance.5: 359-366 
  • Levy, J. maart 2018. Symptoms of Electrolyte Imbalance, Plus How to Solve It.
  • Lobo, D.N. 2004. Fluid, electrolytes and nutrition: physiological and clinical aspects. Proceeding of the Nutrition Society. Volume 63Issue 3: 453-466
  • Valentine V. 2007. The importance of salt in the athlete’s diet. Current sports medicine Reports. 6: 237-240

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus

You can't change the world for all the horses.
But for that one horse you can change the world!

Klaske Roskam

Roskam equi-services

Stiens, Nederland

KvK 70519447

Tel. 06-13545453

Email. info@roskamequiservices.com

Cursus aanbod

Wil je zelf meer leren over voeding of de behandelingen die ik geef? Hou de cursusdata in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!