Skip to the content

Blog: brandnetels

Brandnetels:

Je ziet ze weer volop in de wei, in de berm, in het bos en misschien zelfs wel in je tuin. De één ziet ze als vervelende bijzaak, de ander gebruikt ze nuttig. Jaren geleden zag ik de brandnetels als een plaag. Vervelende onnodige prikkende dingen die altijd in de weg stonden als ik te paard langs de sloten reed. Hier in het noorden van Friesland zie je veel brandnetels langs de sloot- en bosranden, juist de enige plekken waar je een beetje knap kan paardrijden zonder last van auto’s te hebben. Dus mijn aversie richting de brandnetels was enorm.

De omslag van mijn blik op brandnetels kwam toen mijn pony voor de zoveelste keer weer een enorm dikke manenkam had en weer richting hoefbevangenheid ging. Toevallig kwam iemand langs bij ons op stal en adviseerde brandnetels te geven..?!  Ja juist.. dacht ik..   mooi verhaal, maar wat een flauwekul. Mijn pony krijgt brok en kuil en met mooi weer staat ze op het gras, dat is toch voldoende? Maar eigenwijs dat ik was antwoorde ik gewoon nee uiteraard en ging thuis snel op internet zoeken naar de werking van brandnetels. En misschien was die persoon zo gek nog niet, met die brandnetels..  Wat blijkt nu? Brandnetels bevatten stofjes die goed zijn voor een verbeterde darmflora. En een optimale darmflora zorgt voor voldoende opname van essentiële voedingsstoffen! Eenmaal met die informatie in mijn achterhoofd ging ik naar de dichtstbijzijnde natuurlijke drogist en haalde daar gedroogde brandnetels vandaan. De ergste dikte van de manenkam verdween en ze leek minder verzuurd in haar spieren. Dus sindsdien krijgt mijn pony in het hoogseizoen van de zomer wat  gedroogde brandnetels.

Tijdens mijn HBO studie, Lymfedrainage studie en aanvullende natuurlijke verdiepingsdagen in de voeding komt het steeds weer meer naar voren hoe goed brandnetels eigenlijk zijn! Ze zijn zelfs gratis te krijgen van eigen land, of langs stroken berm, in het bos, langs slootwallen etc.

Waarom brandnetels eigenlijk zo goed zijn:

Ze bevatten vitaminen B, C en K. En zitten vol met Calcium, fosfor, ijzer, silicium, kalium, chroom, magnesium, zink en zwavel. Al deze nutriënten zorgen voor een goed immuunsysteem, meer bouwstoffen, beter transport van zuurstof in het bloed, antioxidanten, ondersteuning van de glucose stofwisseling, ontspannen van de spieren en het leveren van energie.

Brandnetels kun je nu oogsten en drogen en in de zomer of herfst lekker voeren aan je paard ;) (Vergeet niet om je handschoenen aan te doen)

 

© Roskam equi-services, 2018

You can't change the world for all the horses.
But for that one horse you can change the world!

Klaske Roskam

Roskam equi-services

Stiens, Nederland

KvK 70519447

Tel. 06-13545453

Email. info@roskamequiservices.com

Cursus aanbod

Wil je zelf meer leren over voeding of de behandelingen die ik geef? Hou de cursusdata in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief!